Divendres de Ciència organitza dues xerrades sobre el centenari de la visita d'Albert Einstein a Catalunya

‘Einstein i Catalunya: un encontre afortunat’ és el títol de la primera xerrada que se celebra aquest divendres, 22 de setembre, a càrrec  d’Antoni Roca Rosell.  La xerrada titulada ‘La curvatura de l’espai predita per Einstein’ se celebrarà  el divendres 29 de setembre i anirà a càrrec de Carme Jordi Nebot.

 

access_time
Dimecres, 20 de Setembre de 2023
Divendres de Ciència organitza dues xerrades sobre el centenari de la visita d'Albert Einstein a Catalunya

El cicle Divendres de Ciència ha programat per aquest mes de setembre dues xerrades que estan dedicades al centenari de la visita a Catalunya del científic més conegut i important del segle XX, Albert Einstein. Les xerrades se celebraran els divendres 22 i 29 de setembre a les 19 h, al Centre Cultural el Casino.

La primera xerrada es farà aquest divendres amb el títol Einstein i Catalunya: un encontre afortunat, i anirà a càrrec d’Antoni Roca Rosell, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, professor jubilat de la Universitat Politècnica de Catalunya.

En aquesta xerrada s’explicarà que Einstein va ser convidat a Barcelona, el febrer de 1923, a participar en els Cursos Monogràfics d’Alts Estudis i d’Intercanvi de la Mancomunitat. Durant una setmana un grup reduït de persones van escoltar els seus coneixements. La seva visita va animar aquest grup a crear una comunitat investigadora a Catalunya.

La segona xerrada es farà la setmana vinent, el divendres 29 de setembre, i portarà per títol La curvatura de l’espai predita per Einstein, a càrrec de Carme Jordi Nebot catedràtica d’astronomia i doctora en ciències físiques a la UAB i assessora de la missió espacial Gaia de l’Agència Espacial Europea.

En aquesta conferència s’explicarà que la teoria de la Relativitat General publicada per Albert Einstein el 1915 va proporcionar una descripció unificada de la gravetat com una propietat de l’espai i el temps. Així mateix, es donaran a conèixer les prediccions de la Relativitat General en les observacions astronòmiques i les evidències observacionals que corroboren les prediccions.

El cicle Divendres de Ciència està organitzat per l'Agrupació Astronòmica de Manresa i l'Ajuntament de Manresa. Se celebren tres cicles anuals, cada un d’ells sobre una temàtica diferent. Es tracta de xerrades de caràcter divulgatiu per apropar la ciència a la ciutadania i oferir eines de descoberta, lectura, interpretació, crítica...

Divendres de Ciència va començar en aquest format l'any 2014 i des de llavors s'han tractat temes relacionats amb l'espai i univers, enginyeria, genètica i transformacions digitals, el control del temps, la llum, geologia, nanociència...

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura